oud nieuws


Vuurwerk   31-12-1997  15:30

De kolonel en de ingenieur hebben samen een bom gebouwd. De kolonel moest bedenken hoe hard hij moest knallen, hoe lang de ontsteking moest branden voor de bom tot ontploffing over zou gaan, en waar de meest strategische plek was de bom te plaatsen. Hij overwoog als volgt.
'Ik meen,' aldus de kolonel, 'dat de bom heel hard moet knallen. Zo hard, dat ze het in Keulen horen donderen.' Dat was klare taal. 'Graag zou ik voor de bom tot ontploffing komt de kans hebben de dans te ontspringen. Gezien de kracht van de bom lijkt mij een half uur gaans niet verkeerd. Dat we hem om half twaalf aansteken, en dat hij om middernacht afgaat.' Dit was geen onmogelijke opgaaf. 'Het handigst kunnen wij de bom in Den Haag plaatsen. Daar is het op nieuwjaarsnacht altijd dolle pret maar niet heus, dus zal men niet vreemd opkijken, en slechts in het journaal vóór het Nieuwjaarsconcert en het Schansspringen in Garmisch Partenkirchen melden: "De nieuwjaarsnacht is in Nederland rustig verlopen. Alleen in Den Haag vielen weer vierhonderd doden en enkele duizenden gewonden toen een enorme bom ontplofte. De Haagse binnenstad is ontruimd. De bom heeft tot een half uur gaans van Den Haag schade aangericht."'
De ingenieur moest de bom ontwerpen. Hij had het als volgt gedacht.
'Buskruit hebben we nodig. En schapeblazen om de bom in te stoppen. Veel buskruit, en drie schapeblazen. Dit is de voorbom, dan denkt eenieder nog: Ha, geintje. Maar deze voorontploffinkjes stellen middels een uniek mechanisme de hoofdbom in werking. Deze bestaat uit TNT. Ik heb nog wat Semtex over van vorig jaar, wat TNT erbij, en een fraai ontstekingsmechanisme met een uurwerk. Het uurwerk programmeer ik hexadecimaal in mnemonics op een oude PDP-11. Die kan toch naar de sloop, en geeft bovendien een extra grote knal. Ik zorg ervoor dat het tijdmechanisme zichtbaar is middels rode oplichtende cijfers. Dus mòcht de vaderlandse James Bond zich nog geroepen voelen deze bom onschadelijk te maken, kan hij wachten tot de teller op 00:01 staat. Dat is het mooiste. En hij zal mij in stilte dankbaar zijn voor het tijdmechanisme: voor hetzelfde geld was de bom reeds afgegaan. Ook fraai is, ja, dat maak ik, een tijdmechanisme dat bij 00:05 afgaat. Dat James denkt: hihi, ik wacht nog mooi een paar seconden, dat is ruiger, en dan: KABOEM!!
Mejuffrouw van Veen vond het plan maar niks. 'Al dat geknal met oud op nieuw... Ik heb de ingenieur slechts één ding gevraagd: laat ook wat groene en rode ballen ontsnappen voor de bom ontploft. Want siervuurwerk is veel mooier dan die stomme rotjes.'


Zo was uw 1997... (of: wie leest het dagelijks nieuws?)   31-12-1997  12:00

Een gezellig jaar, dat 1997, met nog een paar uur om de beste sex in te hebben. U ging massaal naar Men in Black en waardeerde dat ten zeerste. Ook was u te vinden op Metropolis, hoewel u in uw cd-keus wat conservatiever bent: Arnold & Franka! uit 1994 blijft torenhoog uw favoriet. Wat een heerlijke dag zon, 18 augustus, weet u nog? En in september keek u massaal naar Willem 4 die op tv zijn watermanagement ging uitleggen. Doodste persoon? Ladi Di. Vervelendste persoon? Ex-aequo voor Ome Harrie en de Taxman. U eet graag in Le Garage, zonder hoofddoekje naar ik mag hopen, en u zult allen massaal het Dagelijkse Nieuws in Boekvorm (verschijningsdatum medio maart 1998) aanschaffen, en terecht. Het meest moest u lachen om die van die drie bisschoppen (binnenkort te lezen in de Omgekeerde Moppentrommel) en waar het allemaal om draaide deze poll: uw favoriete Nederlander steekt met hoofd en schouders boven de concurrentie uit en het is Kolonel J.B. Bosch himself! Overigens liggen de andere redakteuren ook goed in de markt, vooral mej. van Veen en ir. Spruijt.
Tot zover de resultaten van de door u grondig ingevulde (en lastig bevonden) poll over 1997.
Minder te spreken zijn we over de wensen die u de redaktie deed toekomen. Van een aantal ziektes hadden wij het bestaan wel vermoed doch nooit op schrift gezien, en als in 1998 alles voor ons zal uitkomen gelijk u hoopt, zal het Dagelijkse Nieuws ophouden te bestaan. Want met dode redakteuren is het beroerd nieuwsberichten schrijven. De pomp en de maan, daar waren we inderdaad nog nooit naartoe gelopen, maar wil de ene lezer die ons een achtentwintigletterwoord met louter medeklinkers toewenste dit wellicht even nader uitleggen?


Tenminste houdbaar tot   31-12-1997  9:41

Ik moet dit vlees nodig opzouten. Anders kan ik het meteen richting de groenbak opdonderen. Het gaat nu namelijk al behoorlijk oprotten. (En dan kun je het niet meer opeten.)


Mededeling voor de reizigers   31-12-1997  9:40

De Nederlandse Spoorwegen hebben bedacht dat ze 1997 willen samenvatten door op de laatste dag ervan alle treinen met de som van de vertragingen van het afgelopen jaar op te zadelen. Dientengevolgen zal vandaag in Nederland geen treinverkeer plaatshebben.
Bovendien redt de NS het niet in één dag. Ook op 1 t/m 8 januari kunnen we nog genieten van de opgetelde vertragingen van 1997. Vanaf 9 januari gaan de vertragingen van 1998 in.


Hoestbonbons   31-12-1997  7:40

In de hoestbonbons van de firma Hoechst zit niet alleen bedorven speeksel, maar ook restjes darmflora.
'Hoest- en poepbonbons bekt niet lekker', verklaart B. Pieper, Junior Assistant Sales & PR Representant van de firma Hoechst. 'Ook wij doen aan marktonderzoek.'


De flim   31-12-1997  00:40

De sneak preview van 30 december heeft de keuze van Beste Flim van 1997 niet meer kunnen beïnvloeden. We zagen Kiss the Girls.
Hoog Hollywood geHalte, kruising tussen Se7en en Silence of the Lambs. Vermakelijk geflimd, vermakelijk geacteerd, alleen je weet al dat het afloopt. En ik wist al tevoren wie het was. Maar ja. Daar heb je dan ook een neus voor. Of niet.
Wat werkelijk de beste flim van 1997 was kunt u morgen lezen. Spannend hè?


Geslacht   30-12-1997  17:20

Wanneer een zelfstandig naamwoord een voorwoord krijgt, behoudt het zijn geslacht. Voorbeeld: het paard, het hobbelpaard, de stoel, de leunstoel.
Enige in Nederland bekende uitzondering: de knipoog.


Die Martin Gauss toch!   30-12-1997  14:45

Naar nu pas bekend is gemaakt is de bekende dierenvriend Martin Gauss in verzekerde bewaring gesteld, omdat hij met Kerst zijn levende have heeft opgepeuzeld.
Eerst een amuse guelle van gepureerde kanariekopjes, vooraf carpaccio van pony op een bedje van gestoofde veldsla, als eerste tussengerecht boxerkloten in bladerdeeg, als hoofdgerecht Yorkshire Terriër gevuld met hamster en cavia, als tweede tussengerecht reepjes roergebakken Golden Retriever in ketjapsaus, als tweede hoofdgerecht levend gekookte langstaartpapagaai en toe een Festini perenijsje van Ola.


Voor de verstokte snack-o-fiel   30-12-1997  15:00

Nieuw! Cornflakes met frikadel-smaak. (Ook heerlijk met uitjes, curry en mayonaise.)


Heren architecten,   30-12-1997  13:46

na een uitputtende fietstocht over diverse kantoor- en bedrijfsterreinen viel me op dat uw fantasieloosheid geen grenzen kent.
Was het een decenium geleden alles spiegelglas wat de klok sloeg, enige jaren later beton en grote open glasgevels, waarop weer enige jaren later de toon werd gezet door de herontdekking van de gewone baksteen, heden is het om verder duistere redenen een en al rondbouwen geblazen.
Heren architecten, gebouwen zijn net als mensen recht en hoekig. Steiner was abuis.


Volgeboekt   30-12-1997  11:30

De directie van het horror-pension te Anjum laat weten dat zodra de graafwerkzaamheden zijn voltooid met de geplande uitbreiding/verbouwing begonnen zal worden.
Het klassieke deel is tot 2004 volgeboekt. Vanaf juni 1998 komen er evenwel 200 kamers bij. Reserveren verplicht.


Meisjes van twaalf   29-12-1997  19:15

Pap, mag ik een pony?
Nâh... nee!
Aaaaah... toe, al mijn vriendinnen krijgen een paard...
Je mag al op rijles... (Een pony, waar haalt ze het vandaan?)
Dan vertel ik dat je me misbruikt!
Mmm... vooruit dan, paps zal er over denken...
Hoi, hoi, hoi!!! Je bent de liefste papa van de hele wereld!
...maar ik beloof niks!


Reservegetal   29-12-1997  17:26

Het reservegetal is 17. Vraag me niet waarom, maar het is 17. 17 doet niet echt mee in de vaart der volkeren, want het is het reservegetal.


Verstand van zaken   29-12-1997  14:16

Mijn carburateur is rot. Ik zag dat er wat schritspaan zat aan de achterkadriel, daar waar de flens van de knalschijf raakt aan de assenstift. Ik denk: dat kan twee dingen zijn.

 • Mijn schrankvermogen loopt terug en dan ligt binnen de kortste keren de ventrikeldruk op z'n gat, en dat wil je niet hebben, of
 • Mijn carburateur is rot.
  Omdat hij nog stevig trekt moet het het laatste wel zijn. Gelukkig heb ik puntlassen.


  Het snelst gepoept   29-12-1997  11:28

  In minder dan 1,3 seconden 25 centimeter / 1120 gram (gemeten en gewogen) in de porseleinen pot. Een waarlijke kampioenskomkommer!


  K. Boem   29-12-1997  11:26

  Retinal-schade aan de linkerhemisfeer; overhellend naar rechts; onsamenhangend, de spraak. Obductie tussen de oren; niet wetende wat. Opkomend attack.
  Verder maakt K. Boem het goed.


  Onduidelijk formuleren   29-12-1997  10:30

  Kent u dat, lezers?
  Je bent met iemand in (analoog oraal) gesprek. Iemand snijdt een onderwerp (betrekking hebbend op het dagelijks leven) aan. En weet daar blijkbaar meer van dan u. Hij vertelt, u beaamt, reageert met o's en ah's, knikt en schudt dat het een lieve lust is. Laten we wel wezen: een monoloog met twee personen. (Monologen zijn meestal voor twee personen. Monologen voor één persoon noemt men gekkenpraat.)
  Op een gegeven moment poneert de ander een negatieve stelling. Zo van: 'En je snapt: dat is op die plaats een belachelijke snelheid' of 'En ze hadden me daar een prijsnivo' of 'En wat denk je? Een rente van 5%!'. En u denkt achtereenvolgens: 'Is dat snel of juist langzaam?', 'Goedkoop of juist duur?' en 'Had hij 4 dan wel 6% verwacht?' Om beide mogelijkheden open te laten antwoordt u met 'Nou!' en hoopt maar dat er geen konkrete reaktie verwacht wordt.
  Ik dacht hieraan toen ik een artikel las over meneer Netscape die voorspelde dat er een nieuwe generatie pc's op komst is die 'zeker geen drieduizend gulden zullen kosten'. 'Nou!' antwoord ik in gedachten, en denk erbij '2000? 1500? 5000?'


  top